V-та част - Как да постигате целите си и да получавате това, което искате?

ФОРМУЛИРАЙТЕ ПОЛОЖИТЕЛНО ЦЕЛТА СИ

Когато ги запитат какви са целите им, мнозина започват да изброяват по-скоро какво НЕ искат, отколкото какво искат. Така че първо заявете какво ИСКАТЕ – т.е. изразете се положително. Мозъкът работи по такъв начин, че формулирането на една цел в отрицателна форма може да има тъкмо обратния ефект. Понякога родителите казват на децата си какво да не правят („да не вземеш да се спънеш”, „не го разливай”, „не прави това или онова”) и скоро откриват, че малчуганите са склонни да вършат именно забранените неща. И това не се отнася само за децата.
Играчът на крикет, който е шумно насърчаван да „не пропуска този удар”, най-вероятно ще го пропусне, защото ще мисли само за пропускането. Така отрицателната мисъл се самоосъществява.
Онова, което занимава мислите Ви, волно или неволно се превръща в поведение и реалност.
За да „разберете” какво не искате, вие трябва да си го представите. Умът ви използва тези мисловни образи – особено ако са картинни – като „приети за даденост резултати”. Така вашето „не искам да” почти неизбежно се превръща в действителност.
Например играчът на голф, който мисли за дървото или останалите препятствия, е склонен да се справя така, както си го е представил наум. Той изпълнява „инструкциите на ума” и топката някак си успява да се приземи в препятствието или да удари дървото. По същия начин хората със закоравяла склонност да се притесняват обикновено изживяват страховете си в реалния живот. Това потвърждава най-лошите им опасения („нали ти казах”) и те продължават да осъществяват именно онова, което не искат.
Кажете какво точно искате
Разбира се, положителното мислене не се удава лесно всекиму. Та как да не мислите за онова, което не искате? Отговорът е: като се съсредоточавате или си представяте (с гледки, звуци и усещания) само онова, което искате. Тук могат да ни помогнат някои наскорошни изследвания върху мозъка. Оказва се например, че по едно и също време можем да мислим съзнателно само за няколко неща. Така че след като изразходим „дажбата” си, като мислим за гледките, звуците и усещанията на онова, което искаме, просто не ще можем да се сетим за каквото и да било друго.
Всъщност когато си представяме нещо картинно – с големи, ярки образи – не сме в състояние да мислим почти за нищо друго, освен за него. Както се казва, то ще „заеме мислите ни”. По този начин можем да преодолеем склонността да си представяме отрицателни резултати. При положителното поставяне на цели изключвате всичко останало – не само целите, които не искате, но дори и мислите за начина, по който ще постигнете желания резултат. Карайте нещата едно по едно. Първо се съсредоточете върху самата цел, а не върху средствата за нейното постигане.
Лесно ще се научите да се съсредоточавате върху желаните резултати, макар че може да са нужни малко упражнения. Нека дадем още няколко примера. Да речем, наистина ли искате да отслабнете с 5 килограма? Или всъщност желанието ви е да достигнете определено тегло в рамките на определен период от време? Кое предпочитате – да спрете да закъснявате или да започнете да пристигате навреме? Перифразирането на намеренията е просто едно обръщане, но езикът и синтаксисът влияят върху мозъка също като ярките мисловни образи, така че можете да се възползвате и от този прост способ.
Въпроси за тестване на целите
Задаването на тези въпроси ще ви помогне да си изясните целите и да ги изразите положително. Ако работите с партньор, попитайте: го „Какво искаш?”, а след това продължете с останалите въпроси. С течение на времето буквалното положително мислене ще ви стане навик, а това е едно от правилата за добре оформен положителен резултат.
  • Какво искам?
  • Какво се надявам да променя сега?
  • Какъв резултат искам да получа?
  • Какво бих искал да постигна?
  • Какво бих искал да променя?
  • Какво искам да правя по различен начин?
  • Имам ли някакъв резултат наум?
  • Какъв резултат имам наум?
  • Какво бих искал да направя?
  • И така, само да помисля, искам…

Comments

Popular Posts