ІХ-та част - Как да постигате целите си и да получавате това, което искате?

Преценете честно последиците от осъществяването на вашата цел

 
Каквото и да правите, ще получите някакъв резултат! Помислете какъв ще е...
С постигането на тази цел ще загубите ли нещо, което сега имате и искате да си запазите? Това означава да помислите за целта си в по-широк контекст, като включите в него последиците върху другите ви цели, както и върху близките ви хора. Например постигането на дадена цел, свързана с кариерата, може да означава, че ще ограничите семейния си живот или ще ви остава по-малко време за хобита и почивка”. И обратното, постигането на свързана със свободното време цел може да означава, че ще пожертвате напредъка в кариерата си, ако тя изисква да работите до късно и през почивните дни.
Ако искате да откажете цигарите, не се самозалъгвайте по отношение на удоволствието и може би косвените социални облаги, които получавате от пушенето. Помислете честно какво може да загубите, докато се стремите да получите нещо друго. Постигането на даден резултат означава да преминете от едно състояние в друго. Тези състояния включват начина, по който се чувствате, и невидимите доводи „за” и „против”, вторичните ефекти и неблагоприятните страни, а също и видимите, външни аспекти. Обмислете всички положителни (за вас) аспекти от настоящото си състояние, преди да се насочите към новия резултат. В противен случай може после да се почувствате измамени или  все още нещастни и неудовлетворени, въпреки че сте „успели.
Винаги търсете друг, по-добър, по-евтин, по-бърз начин да постигнете желания резултат. Ако няма как да го направите и същевременно да запазите облагите, с които разполагате сега, преценете отново доколко си струва целта.
Преценете цялостната промяна, която ще настъпи с постигането на желания резултат.
Дори другите ви цели и намерения да си останат непокътнати, може да пострадат целите на ваши близки хора. Ако това е важно за вас, значи ще понесете загуба. Накрая ще трябва да се откажете от нещо, например връзката си с някого. Така че трябва да смятате това за напълно възможна цена.
Не е необходимо да си супермен, за да се изкачиш по йерархичната стълбица в дадена организация, оставяйки след себе си следа от използвани, наранени хора. Но какво ще загубиш междувременно, особено в дългосрочен план? Рано или късно събитията ни застигат. Никой резултат не е отделен от другите. Не можем да действаме независимо от хората около нас.
До каква степен сте готови да пренебрегнете и дори да погазите целите на околните заради своите? Решете сами. Ако новият резултат заменя или надвишава положителните аспекти на сегашното ви състояние, чудесно. Ако не, помислете си хубаво, преди да се заемете с постигането му, а не след като целият ви свят (и може би този на другите) е рухнал.
В идеалния случай ще се озовете в печеливша ситуация, при която сте задържали, каквото сте имали (не толкова поведението, колкото облагите от него), но сте постигнали и друг резултат, от който получавате допълнителни облаги. Но постигането на подобна ситуация обикновено зависи от прилагането на принципите за добре оформен резултат.
Въпроси за тестване на целите
Отговорите на тези въпроси ще ви покажат общо как са ви послужили механизмите за постигане на целите – поне що се отнася до оцеляването и самосъхранението. Не бързайте да се отказвате от онова, което имате, заради някаква бляскава нова цел. Старайте се да осъзнавате и запазвате най-доброто от миналото, докато изграждате вълнуващото си ново бъдеще.
  • Сигурен ли съм, че искам това?
  • Какво ще получа, когато постигна този резултат?
  • Какво всъщност искам?
  • С какво ще стане по-различен животът ми, след като постигна този резултат?
  • Как ще се впише новият резултат в настоящия ми живот?
  • Какво ще означава за мен постигането на този резултат?
  • Изглежда ли той подходящ за всяка ситуация?
  • Какво въздействие ще окаже върху живота ми?
  • Какво ще се случи, след като постигна целта си?
  • Какви облаги ще получа от постигането й?
  • Какъв ефект ще има постигането й върху останалите аспекти от живота ми?
  • Какво няма да се случи, след като я постигна?
  • Какво ще се случи, ако не я постигна?
  • Какво няма да се случи, ако не я постигна?
  • Има ли други аспекти от живота ми, в които постигането на този резултат ще се отрази добре или зле?
  • С какво ми се струва важен този резултат?

Comments

Popular Posts