ІV-та част - Как да постигате целите си и да получавате това, което искате?

6-те ЕЛЕМЕНТА НА ДОБРЕ ОФОРМЕНИЯ РЕЗУЛТАТ

Сигурно вече сте чували за смарт характеристиките на целта:
  • Конкретна
  • Измерима
  • Постижима
  • Реалистична
  • Навременна
Но смарт моделът ни дава само част от цялостната картина. За да бъде поставянето на целите наистина ефективно, трябва да следвате насоките на НЛП, известни като „елементите на добре оформения резултат”. Те са от изключително значение като основа на ефективното поведение и постижения. Задължително ги превърнете в свои мисловни навици и ги прилагайте постоянно.
Някои от тях се припокриват със смарт критериите и някъде може да ги откриете изразени по различни начини, в по-дълъг или по-кратък списък. Ние обобщихме шест елемента, които да прилагате върху целите си:
  1. формулирайте положително целта си.
  2. Поставете я в контекст.
  3. Изразете я с конкретни, сетивни термини.
  4. Изберете цел, която да можете да изпълните.
  5. Преценете честно какви ще са последиците от постигането на тази цел.
  6. Изберете си стойностна цел.
В тази част на статията обясняваме всяка от горните точки и след това предлагаме някои въпроси, с чиято помощ да се уверите дали вашата цел има добри шансове за успех.
Тези въпроси ще ви разкрият някои аспекти на целта, за които може да не сте се замисляли съзнателно, но да са от значение за успеха или провала ви. Не се тревожете за отговорите – просто си задавайте въпросите. Някои може да ви се сторят по-подходящи от останалите. Ако един въпрос ви помага да потвърдите целта си или ви навежда на мисълта, че трябва да я промените с нещо, значи е изпълнил предназначението си. След като научите тези тестове на резултатите, започнете да ги прилагате за всяка цел, която си поставите, докато не ви станат навик.
Ето и един съвет: не бързайте с това упражнение. Да си кажем честно – рядко се случва да преосмисляме житейските си цели, а потенциалната полза си струва вложените време и усилия. Мнозина са подобрили радикално различни аспекти от живота си с помощта на този подход към поставянето и постигането на цели.
Ако още не сте съставили първоначалния си списък с цели, желания, искания или мечти, направете го, преди да сте научили правилата. Като ги прилагате върху реални цели, вие ще ги разберете по-добре и те веднага ще ви се отплатят, увеличавайки шансовете ви за успех.
При необходимост поправете написаните си цели, докато прилагате правилата и си задавате въпросите. В някои случаи може да се наложи изцяло да се откажете от някоя цел. Няма смисъл да се вкопчвате в цел, която има твърде малко шансове за успех. Подгответе се за поставяне на нови цели. Нищо чудно да откриете, че можете да постигнете крайното си желание по съвсем различен начин.

Comments

Popular Posts