ІІ-ра част - Как да постигате целите си и да получавате това, което искате?

ТЕХНОЛОГИЯ ЗА ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИТЕ



Идеята за постигане на цели като че ли е част от човешката природа. Това ни е вроден инстинкт, по някакъв начин свързан с универсалната ни склонност към търсене на удоволствия и избягване на болката. Човек се държи по определен начин, защото смята, че въпросното поведение ще му донесе някаква полза. С други думи, ние сме склонни да вършим нещата с цел. И независимо дали го казваме или не, винаги имаме наум някакъв резултат. Така че зад поведението се крие някаква цел, т.е. постигане на един или друг резултат.
Ние тълкуваме онова, което вършим, с целта. Придаваме й значение дори когато я разглеждаме в ретроспекция. В известен смисъл може да се каже, че си намираме оправдание за всичко, което правим. Ако поставяте целите си съзнателно и точно, като „добре оформени резултати”, вие ще имате по-голям шанс да ги превърнете в съответното поведение и постижения.
НЛП (невролингвистично планиране) се основава на вродената ни склонност към постигане на целите, както и на желанието ни за цел и значение. Съществуват многобройни доказателства, че хората действат като системи за постигане на цели. Независимо дали са да получим, направим или да узнаем нещо, или просто да оцелеем и да се възпроизвеждаме, тези цели очевидно са в сърцевината на нашето поведение. Това не означава, че захващаме и най-незначителната дейност с някаква съзнателна цел наум. В повечето случаи действаме без никакво съзнателно намерение. Просто правим нещо, без да се замисляме какво ще ни донесе съответното поведение. Но винаги, дори когато не го съзнаваме, ние преследваме някаква цел.
Някои преуспели спортисти и бизнес лидери например са се борили неотстъпно да преодолеят някои неблагоприятни положения в образованието и социалния си статус. Без да разпознават съзнателно мотивацията и източника на своята необикновена енергия и отдаденост, те са се стремили към една лична мечта, която е била по-силна от всякакви корпоративни планове или съзнателни амбиции за кариера.
Например забележителното поколение от млади руски и източноевропейски гимнастички преди няколко десетилетия бе тласкано от амбицията за успех, подхранвана от ясната им мечта за превъзходство и световно признание. Явно, неограниченото въображение в такива случаи има по-голямо влияние от всичката воля и посвещаване, на които е способен човек. Тези момичета изживяваха мечтите си, може би без да съзнават, че имат такива. Много подобни истории водят началото си от детството, събития и обстоятелства от ранните години или влиянието на някой човек.
Понякога ни се струват като чист късмет, шанс или стечение на обстоятелствата и следователно извън нашата власт. НЛП подходът за поставяне на цели обаче се различава от обичайните подходи в бизнеса, понеже се съсредоточава върху онова, което става на несъзнателно ниво. Всеки може да призове и да разчита на вродения си механизъм за постигане на цели. Този механизъм ще обработи цялата информация, която му подаваме, било то съзнателно или несъзнателно. Така че в тази статия ще ви покажем как да впрегнете естествените си способности за постигане на цели.

Comments

Popular Posts