Х-та част - Как да постигате целите си и да получавате това, което искате?

Изберете си стойностна цел

 
И накрая, трябва да чувствате, че вашата цел е стойностна за вас, а не за други хора или за света. За да приложите това правило, идентифицирайте положителните последици от набелязания резултат. Това означава да го прецените във връзка не с облагите, които ще загубите, а с цялостната личност и дългосрочните ви житейски цели. Вписва ли се той във вашия характер и ценности? Не бързайте да си вадите заключения, а отделете малко време, за да поразмишлявате и си представяте възможни сценарии.
Изрепетирайте мислено ползите и загубите от резултата и неговите последствия. Отначало някои аспекти от целта ви ще останат скрити. Никак не е зле тук да използвате и интуицията си. Може би не се замисляте така дълбоко, когато поставяте и осъществявате ежедневните си цели, но това е важен аспект от вашата мотивация. Несъзнателното ви помага да постигате целите си кибернетично (т.е. буквално ви насочва към съответния резултат). Когато сте си набелязали някаква положителна, стойностна цел, вашата „система” ви мотивира по естествен начин да я постигнете и преодолеете препятствията по пътя.
Въпроси за тестване на целите
Тези въпроси ще ви помогнат да откриете всякакви несъответствия между целта ви и вашия характер, ценностите и убежденията ви. Отговорите може да не дойдат веднага, а когато най-малко ги очаквате.

  • Резултатът струва ли си онова, което ще вложа в постигането му?
  • Какви последствия ще има постигането му?
  • С какво ще се различава животът ми тогава?
  • Тази цел отразява ли моята личност и стремежи?
  • Какво ще получа, ако я постигна?
  • А после какво?
  • Към какви по-нататъшни цели ще ме насочи?
  • И с каква цел?

Постигане на добре оформени резултати

Вече имате готов списък с насоки за поставяне на целите. Може би ще се наложи да поправите или да отстраните зле формулираните, но останалите ще имат по-голям шанс да се превърнат в реалност. Въпросите за поставяне на целите ще ви поддържат съсредоточени и мотивирани през цялото време. Ако следвате съвестно и творчески тези насоки, ще увеличите многократно шансовете си за успех във всичко, с което се заемете. И не забравяйте четириетапния модел.
Като използвате тези „елементи на добре оформения резултат”, вие ще можете да промените неясните или отрицателните цели в положителни, мотивиращи, приятни резултати. Например лесно ще успеете да превърнете едно неясно и отрицателно формулирано желание като „искам да спра да се чувствам пълен неудачник в работата” в добре оформен резултат, който действително ще се осъществи.
Как бихме могли да приложим теста в този случай на практика?
1. Положително формулиране: Искам да се чувствам по-уверен в работата и да използвам способностите си с пълна сила.
2. Поставяне в контекст: Особено на оперативките в понеделник и когато ми се налага да се разправям с Надежда и хората от счетоводството.
3. Сетивни термини: Ще се чувствам уверен и ще ходя изправено. Гласът ми ще звучи решително и авторитетно.
4. Осъществяване със собствени сили: Ще гледам да си върша работата възможно най-добре.
5. Честно преценяване на последиците от постигането на целта: Печеля ли нещо от това, че се чувствам неудачник? Например чувствам ли се готов за новите отговорности на повишението, което ще последва от по-добрата ми работа? Ще загубя ли симпатията на своя колега, който също се чувства неуверен? Може би моят приятел ще дойде с мен на някакво полезно обучение в областите, в които сме слаби.
6. Направете целта стойностна: Как се вписва тази цел в дългосрочните ми цели? Например какво ще стане, ако партньорът ми бъде повишен и преместен в друг град -нещо, на което двамата отдавна се надяваме? И наистина ли предпочитам да направя решителната стъпка и да започна свой бизнес? Действително ли работата означава толкова много за мен? Може би просто трябва да балансирам този проблем в работата, като отделя повече внимание на семейството, приятелите и хобитата си?

В заключение: Преживяванията, изглежда, зависят от онова, което става в главите ни, а не в заобикалящата ни материална среда. Както вече видяхме, в най-добрия случай преживяването може да включва само една филтрирана версия на околния свят, върху която нямаме почти никакъв контрол. Но можем да мислим, каквото искаме, и по този начин да създаваме собствените си преживявания, включително в делата и постиженията. Запитайте се кое задейства преживяванията ви в реалния живот. Кое кара нещата да се случват? Може ли едно нещо (например вдигане на чаша, хвърляне на топка, построяване на катедрала) да се случи, без някой първо да го е преживял като намерение, идея или мисъл?

Очевидно е, че онова, за което мислим най-много, се осъществява. Ние сами посяваме семената на съдбата си. Днес с тази статия видяхте колко е важно да фиксирате вътрешно резултатите с конкретни сетивни термини (с други думи, да ги превърнете във възможно най-реалистично преживяване). Не забравяйте днешната предпоставка, докато създавате субективно (вътрешно) своето обективно (външно) преживяване.

Comments

Popular Posts