ІІІ-та част - Как да постигате целите си и да получавате това, което искате?

ЧЕТИРИЕТАПНИЯТ МОДЕЛ НА УСПЕХА

Преди да разгледаме по-подробно поставянето на целите, трябва да ги поставим в контекста на цялостния ви напредък към съвършенство. Поставянето на целите е само част от един прост, но изключително важен процес, наречен четириетапен модел за успех, който илюстрира как програмираме личните си цели. Следният четириетапен модел стои в основата на всяко усвояване на знания, особено за активни умения, и включва в себе си голяма част от НЛП.
  1. Решете какво искате (набележете си цел).
  2. Направете нещо.
  3. Забележете какво се случва.
  4. Сменяйте тактиката, докато не получите желания резултат.
Този прост модел от 4 стъпки важи за всякакви поведения и постижения. През повечето време ние дори не се замисляме за процеса, а вървим по инерция към целите си. Всичко става напълно естествено. Само дето понякога не се насочваме към правилните цели. Ако започнете да прилагате съзнателно четириетапния модел на успеха, скоро сами ще се убедите, че действа във всякакви ситуации.
Границата между успеха и провала обикновено е съвсем тънка и в повечето случаи провалът се обуславя от пропускането или недостатъчно доброто изпълнение на някой от гореспоменатите етапи (например, ако не сме си поставили ясни цели, или пък не се поучаваме от опита си).

 

 

Comments

Popular Posts