VІІІ-ма част - Как да постигате целите си и да получавате това, което искате?

Изберете цел, която можете да изпълните

Трябва сами да започнете и да упорствате в работата по желания резултат. Не си оставяйте възможности да обвинявате други хора, в случай че се провалите. Разбира се, често изглежда, сякаш други хора и обстоятелства определят какво ще се случи, а ние сме просто пионки в голямата игра, върху която нямаме никакъв контрол. Но човекът, който умее да постига своето, поема отговорност за целите си и по възможност гледа да не зависи от други хора.
Не осъществявайте чужди цели. Направете всяка цел, която искате да постигнете, своя, независимо кой ще се възползва от резултатите. Не е изключено да имате стойностни цели за други хора (да кажем, децата си) или цели, които да зависят от тях. Трябва обаче да имате някакво разумно ниво на личен контрол върху положението, колкото и благородни да са мотивите ви към другите. Няма как да постигнете целите на детето си вместо него, но можете да си поставите цели, чието осъществяване би помогнало на детето да осъществи собствените си цели.
Постигане на цели означава да постигаш своите цели.
Разбира се, можете да вземете на борда чужди цели (като тези на вашия работодател, началник или партньор). С други думи, можете да възприемате цели. Но за един добре оформен резултат трябва да сте в състояние да ги осъществите. Понякога ще се натъквате на гранични ситуации. Например управителят зависи от други хора, за да постигне много и може би повечето от целите си. Както знаем, налага се управителите да възлагат работа, особено в големи организации. Означава ли това, че целите му не издържат теста? Не е задължително.
Ако сте в състояние да повлияете върху изхода поне косвено, чрез поста, знанията или ресурсите си, значи можете да приемете съответната цел за своя. Зависи от конкретните обстоятелства. Например един младши член на екипа по някой проект няма властта да постави сроковете за завършване на работата, нито критериите за нейната оценка; дори няма да носи отговорността за крайния резултат. Шефът на проекта обаче притежава положението, властта и (да се надяваме) необходимите умения, за да доведе нещата до благоприятен изход, макар и чрез другите.
По подобен начин можете да изготвите проектодоклад, в който да препоръчате промени в своята организация, без да поемате отговорност за осъществяването им. Вашата цел свършва дотам, докъдето се простират отговорностите и властта ви-следователно и силите ви да я осъществите лично.
Задайте си въпроса: до каква степен мога да призная този резултат за свой в определянето и осъществяването му? Когато приложите тези критерии, може би ще се наложи да смалите малко хоризонтите си. Но ограничавайки се в цели, върху които имате разумно количество контрол, вие в крайна сметка ще постигнете повече.
Запитайте се: в случай на провал бих ли могъл да се оправдая основателно, като обвиня други хора? Ако е така, добре обмислете резултата, преди да се спрете на него. Понякога върху целта ви ще оказват влияние по-скоро обстоятелства, отколкото хора. Например ако целта ви зависи от нивата на лихвите, валутния курс, цените на стоките, борсите или времето, тя едва ли е във ваша власт.
Контролирай контролируемото и остави останалото само да се погрижи за себе си.
Това означава да си поставяте цели, които до едно „разумно” ниво са във ваша власт (тук думата „разумен” следва да се разбира по-скоро интуитивно, отколкото логично).
Въпроси за тестване на целите
Задавайки си тези въпроси, вие ще се превърнете в централен нападател за всяка своя цел, ще елиминирате възможните оправдания в случай на провал и ще се чувствате положително мотивирани.
  • Какво ще направя, за да постигна тази цел?
  • Постигал ли съм вече нещо подобно?
  • В какво се изразява сходството?
  • Може ли нещо да ми попречи да постигна тази цел?
  • Мога ли да поема необходимите промени в свои ръце?
  • Какво ще означава този резултат за мен?
  • Какво ще ми позволи да направя тази промяна?
  • Каква ще е разликата за мен?
  • Как мога да постигна целта си?
  • Как виждам себе си в процеса на постигане?
  • Какви възможности мога да измисля, за да постигна тази цел?
  • Нужна ли ми е някаква помощ, за да постигна този резултат?
  • Само от мен ли зависи или и от някой друг?
  • Какво ще ми позволи да направя?
  • Как мога да повлияя лично върху този резултат?
  • Какво ще постигна с този резултат?
  • Каква част от постигането му е в моите ръце?
  • Какво мога да направя ей сега?

Comments

Popular Posts