САМООЦЕНКА


„Да живееш - означава непрекъснато да се движиш напред.”

Самооценката. Какво представлява тя и как да си я направим успешно?
Ще ви цинтирам едно стихотворение, което дълго време развявах като своя максима:

Успява само този, който вярва, че може!

Ако мислиш "сразен съм" - сразен си.
Ако мислиш "не смея" - не смееш.
Ако казваш "бих искал", но си мислиш   
"не мога" – просто няма как да успееш...

Ако мислиш, че губиш - "загубен си",
ще ти каже светът без упойка!
Успехът се крие в твоята воля
и е в умствената ти настройка...

Ако мислиш "назад съм" - назад си,
който мисли високо - не пада!
Просто трябва да бъдеш напълно уверен,
щом си тръгнал да дириш награда...

Не най-силният, нито най-бързият
обезателно грабват залога!
Но човекът, който печели играта
е този, който мисли "АЗ МОГА!"...

 
(Уолтър Д. Уинтъл)

Това са думи написани с изключителен заряд, думи, които с времето осъзнах, че могат да „запалят” душата, но това нищо не означава.
 „Но човекът, който печели играта,
 е този, който мисли „Аз Мога”!”
Всъщност човекът, който печели играта е този, който действа. Не е необходимо да мисли, че може, не е необходимо изобщо да мисли. Достатъчно е да знае своята цел и да я следва. Успява този, който действа! Да мислиш е хубаво, но не решава проблемите, нито е достатъчно. Открийте своите цели и ДЕЙСТВАЙТЕ! Открийте своите способности и ДЕЙСТВАЙТЕ! ДЕЙСТВАЙТЕ!
В интернет пространството съществуват много позитивни блогове, които ти казват, че щом се усмихваш и вярваш в себе си, всичко рано или късно ще се оправи. Но аз казвам, че изкуствените усмивка и вяра не водят до никъде,  а само до поредната депресивна ситуация. Защото, когато видиш, че при теб нещата не се получават, дори с тези самовнушения, си казваш ... „Е, вярно не ставам за нищо! Всички си поправят живота с  една усмивка, а пък аз дори това не мога!”
Да, ама не!
Позитивната нагласа е страхотно нещо, но да си реалист е много важно. Ако не сте попадали на блога на Рая Христова www.kadebg.com, съветвам ви да го откриете. В него авторката публикува статии предимно на тема финанси, но тя е нагледен пример за „човек на действието”. В нейният блог се говори за ДЕЙСТВИЕ. От нея научих също и за метода по който можете да направите оценка на собствените си възможности, да разберете, кое най-много приляга на вас самите и с какво най-добре бихте се справили.
Вземете няколко листа А4, седнете и започнете да изброявате ВСИЧКО, което можете да правите, всички качества, които смятате, че притежавате и които не. Избройте ВСИЧКО. Не пишете 4-5 по-сериозни неща като... „разбирам от компютри” или „мога да шия”, и после вдигате рамене – „ми не се сещам друго”. Всъщност се сещате, но филтрирате само по-сериозните неща, с които сте се занимавали по-дълго. Можете да изброите всичко, което вършите по къщата (чистене, готвене, боядисване, поправка на шкафчета), всичко, което някога сте правили като услуга на приятел (инсталирали сте му Windows, написали сте му курсовата, намерили сте му купувач за колата), изброявате всичко, за което някога са ви платили (почистване на улуци, разлепяне на обяви), изброявате всичко, което някога сте правили в работата (настройка на Outlook, презентация на PowerPoint, организиране на фирмено парти), изброявате всичко, което някога сте правили за удоволствие (тренирате танци, ходили сте да снимате, забавлявате компанията), изброявате всичко, което си казвате, когато се погледнете в огледалото, което сте чували за себе си от приятели, което сте мислили за себе си в моменти на положителна или отрицателна нагласа. Теглите чертата и си правите изводите...  Отделете време за това упражнение и най-вече концентрация, защото чрез него ще получите категоричен отговор що за човек сте, какви качества притежавате и с какво бихте могли да се занимавате. Бъдете откровени със себе си и най-вече самостоятелни. Направете сами този експеримент! Не питайте половинката си  или близките си неща от рода на... „Ти какво мислиш за мен?”, „Според теб добре ли правя това или онова?”, „Красива ли съм?”, „Наред ли ми е носа?” и т.н., и т.н. Важно е на тези въпроси да си отговорите сами. Ако не успеете от първия път, направете го още веднъж, и още веднъж. Докато не бъдете наясно със себе си и с това на какво сте способни, никога няма да повишите самооценката си, а оттам и самочувствието. Не бъдете пестеливи откъм критика, но не пестете и добрите си качества. Всички имаме и от едното, и от другото.

 Автор: Ана Тодорова




Comments

  1. „Да живееш - означава непрекъснато да се движиш напред.” много добре казано, страхотна статия, поздравления.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts