Топ 10 за добро САМОЧУВСТВИЕ


1) Научавай нови неща! Всеки ден… Научи нов език, чети новините, информирай се. 
2) Тренирай! Да точно така, вярно е че казах, че не е задължително физическото  натоварване да се свързва с идеалната фигура и килограмите, но ако толкова те дразнят и пречат на живота ти петте килограма в повече, защо не направиш нещо по въпроса? Добрата физическа форма е един от най-добрите източници на самочувствие. По време на спорт се отделят ендорфини, които повдигат самочувствието, а в дългосрочен план те карат да се чувстваш способен да се справяш с предстоящите проблеми.
3) Отделяй внимание на външността си! Е, не става въпрос за мания., но ако отделяш малко време, за да се приведеш в добър външен вид, това със сигурност ще повиши самоувереността ти! Не е необходимо да чакаш веждите ти да се сгъстят като тропическа гора, преди да посегнеш към пинсетата, нали?
4) Намери си  приятели… Това е много трудно поне според мен. Малко са хората, които наистина са ти приятели и те уважават и ценят. Затова, ако не приятели, то просто си намери компания, в която да се чувстваш комфортно.
5) Оценявай успехите си! Оценявай това, което си постигнал в работата, учението, любовта, живота и т.н. Важно е обективно да можеш да погледнеш към успехите си и да можеш да си кажеш,че си ги заслужил.
6) Приеми провалите си! Така, както оценяш успехите си трябва да приемаш и провалите си. Никой не е застрахован от грешки, а от всяка грешка може да си изкараш поука и другият път да се справиш по-добре. Умен е този, който се учи от собствените си грешки, а не ги повтаря пак, и пак, и пак...
7) Участвай в това, в което си добър! Така по-лесно ще се убедиш, че наистина „струваш”, а това е изключително важно за твоето самочувствие и самоувереност.
8) Не се самосъжалявай! Забранявам! Не позволявай и на околните да те съжаляват! Говори предимно за успехите си и положителните си черти. Не се страхувай да ги подчертаваш пред околните. ТИ НЕ СИ ЖЕРТВА и не се представяй за такава! Ти можеш всичко, стига да го поискаш!
9) Не винаги може да си супер самоуверена! Има моменти, когато не си в настроение, но гледай да намалиш тези моменти. ВСЕКИ човек има положителни и отрицателни  случки в своя живот, но трябва да се съсредоточаваме върху положи-телното, извличайки поука от отрицателното!
10) Общувай свободно! От шофьора на таксито до медицинската сестра на личния ти лекар, или продавачката в магазина. Това ще увеличи комуни-кационните ти умения и ще ти позволи да реагираш по-свободно в различни неочаквани социални ситуации, без да се панираш. Ще се научиш да комуникираш свободно с непознати, без паузи и неловко мълчание. Нищо не губиш като кажеш едно „Здрасти“. Но е трудно особено докато свикнеш… Аз също не го правя на 100%.
 Човек е това, което вярва че е и животът му е точно такъв, какъвто той иска да бъде. Колкото и да недоволства, че не е постигнал нищо в живота си и че няма успехи, той все пак се чувства комфортно в този си начин на живот, в който не му се налага ежедневно да се поти за да постигне някакъв напредък или пък да изпитва онзи плашещ дискомфорт при заговарянето на непознат. Точно и затова сам избира уюта на безопасната си пасивност.  Ти какво избираш?


 Автор: Ана Тодорова


Comments

Popular Posts